ClamAV ile Web Serverinizde Shell ve Malware Tarama: Adım Adım Rehber

io

👑
Yetkili
Konular
39
TL
70
Eğer bir web serveriniz ve web siteniz varsa, güvenliğini sağlamak her zaman önemlidir. Sitenizde zararlı yazılımların (virüsler, kötü amaçlı yazılımlar, vb.) bulunmaması gerektiğinden emin olmalısınız. CyberPanel kullanıcıları için bu işlemi kolayca yapabilecek bir araç: ClamAV.

ClamAV Nedir?
ClamAV, açık kaynaklı bir antivirüs yazılımıdır. Web sitenizin dizinlerini tarayarak, zararlı yazılımları tespit eder ve onları temizler. Bu araç, özellikle web sitenizdeki dosyaların güvenliğini sağlamak için çok faydalıdır.
Bu rehberde, CyberPanel üzerinden ClamAV'i nasıl kuracağınızı ve kullanacağınızı adım adım anlatacağım.

Adım 1: ClamAV'ı Kurmak

CyberPanel üzerinde ClamAV kurulumunu yapabilmek için aşağıdaki komutları takip edebilirsiniz:
  1. ClamAV'ı Yükleyin:
    İlk olarak, ClamAV paketini sisteminize yükleyin. Aşağıdaki komutu terminalde çalıştırarak bunu yapabilirsiniz:
Kod:
sudo apt update
sudo apt install clamav clamav-daemon clamav-freshclam

Bu komut, ClamAV'ın ana bileşenlerini ve güncellemeler için kullanılan freshclam aracını yükler.

ClamAV Güncellemesi Yapın:
Yükleme tamamlandıktan sonra, ClamAV veritabanının güncel olduğundan emin olun:
Kod:
sudo freshclam
Bu komut, virüs tanımlama veritabanını günceller.

Adım 2: ClamAV'ı Başlatmak

ClamAV'ı başlatmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
Kod:
sudo systemctl start clamav-daemon
Ardından, ClamAV'ın düzgün çalıştığını kontrol etmek için:
Kod:
systemctl status clamav-daemon

Eğer servis "active (running)" olarak görünüyorsa, ClamAV başarıyla başlatılmış demektir.

Adım 3: ClamAV ile Web Dizinini Tarama
Web sitenizin bulunduğu dizini taramak için, aşağıdaki komutla /home/spyhackers.org dizinini tarayabilirsiniz:
Kod:
sudo clamscan -r /home/spyhackers.org --infected --remove

Bu komutun işlevi:
  • -r: Dizinleri ve alt dizinleri tarar.
  • --infected: Enfekte dosyaları raporlar.
  • --remove: Enfekte dosyaları otomatik olarak siler
Adım 4: Güncellemeleri Düzenli Yapın
ClamAV veritabanı düzenli olarak güncellenmelidir. Bu işlemi otomatikleştirmek için bir cron job ayarlayabilirsiniz:
Kod:
sudo crontab -e
Ve şu satırı ekleyin (örneğin, her gece 3'te güncelleme yapmak için):
Kod:
0 3 * * * /usr/bin/freshclam

Üst Alt